Rouwservice Groningen

 Ontzorgt uitvaartondernemingen en organisaties. Tel 0621195486

Thanatopraxie

 


Thanatopraxie is een nieuwe methode van opbaren en is een vervanging voor de koeling. Het is een vorm van balsemen maar dan in lichte vorm. Het stop de ontbinding voor de dagen van opbaring.

Hoe word thanatopraxie toegepast?

U moet het zien als een bloedtransfusie. Alleen komt het bloed niet weer terug in het lichaam maar een conserverende vloeistof.

Wanneer kiest u voor thanatopraxie?

Als de overledene veel medicijnen heeft gebruikt, bij sterke verkleuring in het gelaat of bij veel vochtophoping in het lichaam. Ook bij een opbaring thuis of in een bejaarden/verzorgingshuis, omdat bij zo'n opbaring meestal gebruik wordt gemaakt van een koeling. Een dergelijke koeling koelt wel het lichaam, maar niet het hoofd. En juist aan het hoofd treedt meestal de eerste verkleuring op die duidt op ontbinding. Bij een te hoge omgevingstemperatuur (in de zomer de zon en in de winter de verwarming) kan een koeling het lichaam onvoldoende op lage temperatuur houden.

Wat is het voordeel van Thanatopraxie?     

De overledene kan zonder koeling worden opgebaard. Ook verdwijnt de verkleuring van het gelaat, hals en de handen en krijgt de overledene zijn of haar natuurlijke kleur weer terug. De overledene voelt niet koud aan. Geen hinderend geluid van een brommende koeling.